SRP.RO

Fiziopatologie respiratorie

Colaboratori SRP

Scurt Istoric

Sectiunea a fost înfiintata în cadrul primei Conferinte Nationale de Fiziopatologie Respiratorie, gazduita de Filiala SRP Târgu Mures în 12 - 13 noiembrie 2004. Initiativa înfiintarii acestei Sectiuni a apartinut colectivului din Serviciul de Fiziopatologie Respiratorie din Institutul de Pneumologie "M. Nasta" Bucuresti si a fost sustinuta de catre Comitetul Director al SRP.


Scopul

Introducerea si sustinerea investigatiei functionale respiratorii în practica pneumologica moderna.


Obiective

Obiective de cercetare:
  • Sa actualizeze datele de fiziologie a respiratiei la copil, adult si vârstnic (ex: elaborarea formulelor de predictie a parametrilor functionali pulmonari în populatia României)
  • Sa contribuie la întelegerea mecanismelor fiziopatologice (pâna la nivel molecular) ale bolilor pulmonare cronice
  • Sa încurajeze cercetarea si lucrarile originale pe teme de fiziopatologie respiratorie, în cadrul filialelor SRP din tara, la manifestarile stiintifice nationale si internationale

Obiective didactice (curs / instruire practica):
  • Sa organizeze cursuri de fiziopatologie respiratorie si stagii practice pentru instruire în testarea functiei respiratorii
  • Sa extraga propuneri pentru discutii, cursuri, simpozioane, în functie de necesitatile de pregatire a membrilor Sectiunii

Obiective privind integrarea explorarii functionale respiratorii în practica medicala:
  • Sa contribuie la încurajarea utilizarii testelor functionale respiratorii în toate serviciile de pneumologie, precum si în servicii de alte specialitati
  • Sa contribuie la ameliorarea calitatii investigatiei functionale pulmonare în cadrul elaborarii unui diagnostic complex
  • Sa contribuie la evaluarea centrelor care se ocupa de explorarea functionala respiratorie
  • Sa contribuie la standardizarea metodelor de diagnostic si monitorizare a bolilor pulmonare (testare la efort, reabilitare respiratorie, hemodinamica, ventilatie noninvaziva, oxigenoterapie, ventilatie în terapia intensiva respiratorie etc.)

Obiective privind colaborarea cu alte organizatii:
  • Sa colaboreze cu grupurile de lucru din cadrul Societatii Române de Pneumologie si ale altor societati, din tara si din strainatate
  • Sa colaboreze cu firmele de aparatura medicala si echipamente folosite în explorarea functionala respiratorie.

Informatii utile

Membru al Sectiunii de Fiziopatologie Respiratorie poate deveni orice membru al SRP (pneumolog sau medic de alta specialitate), fara plata unei taxe suplimentare fata de taxa de membru al SRP. A doua Conferinta de Fiziopatologie Respiratorie va avea loc în 31 octombrie - 1 noiembrie 2008 la Brasov.


Activitatea Sectiunii

A doua Conferinta Nationala de Fiziopatologie respiratorie (Brasov - octombrie 2008)

 

Prima Conferinta Nationala de Fiziopatologie Respiratorie (Târgu Mures, 12 - 13 noiembrie 2004) a fost unanim apreciata de catre cei 400 de participanti. Programul stiintific a cuprins simpozioane majore privind metode si tehnici de investigatie functionala respiratorie, mecanisme fiziopatologice în bolile pulmonare cronice obstructive, în patologia restrictiva si în bolile vasculare pulmonare:

Sesiunea I

›Explorarea functionala în România peste timp
›Testele functionale traditionale în practica pneumologica
›Limitele informatiei spirografice

Sesiunea a II-a: Astm Bronsic

›Sindroame astmatiforme
›Hiperreactivitatea bronsica - valoare diagnostica
›Impactul remodelarii asupra functiei pulmonare în astm
›Metode moderne non-invazive de monitorizare a inflamatiei în pneumologie

Sesiunea a III-a: BPOC

›Disfunctia endoteliala în BPOC
›Hipertensiunea pulmonara în BPOC
›Testul de mers în evaluarea pacientului cu BPOC
›Reducerea hiperinflatiei pulmonare în BPOC

Sesiunea a IV-a: Patologia interstitiala

›Definitii si clasificare în pneumopatiile interstitiale difuze
›Mecanisme fiziopatologice în patologia interstitiala
›Explorarea functionala în bolile interstitiului pulmonar
›Metode de diagnostic în patologia interstitiala

Sesiunea de postere a cuprins sectiuni de explorare functionala respiratorie, de patologie obstructiva, de patologie interstitiala, de chirurgie toracica, ventilatie si terapie intensiva respiratorie.

Simpozionul "Explorarea functionala respiratorie - prezent si viitor", organizat în cadrul Congresului SRP 2006, Cluj-Napoca si având aprox. 200 de participanti, a cuprins urmatoarele teme:

›Reconsiderarea spirometriei - Consensul ATS/ERS 2005
›Poate fi înlocuita spirometria?
›Abordari actuale în interpretarea explorarii functionale
›Ne mai poate aduce explorarea functionala respiratorie ceva nou?

Conferinta de Pneumologie Pediatrica desfasurata la Cluj-Napoca în 2007 a dezbatut si teme de fiziopatologie respiratorie:

›Aspecte functionale în tuberculoza copilului
›Evolutia functiei pulmonare la copiii astmatici

Cursuri si stagii de instruire tehnica pentru dobândirea atestatului în explorarea functionala respiratorie speciala pentru medicii pneumologi, internisti si de alte specialitati, dar si pentru dobândirea atestatului în explorarea functionala de catre asistentele medicale.

"Demisie din Comitetul Director al Sectiunii de Fiziopatologie Respiratorie"

Stimati Colegi,

In buna traditie a obiceiurilor incetatenite in ultimul timp. am luat nota de pe site-ul SRP ca a fost stabilita o data si o locatie exacta pentru Conferinta de Fiziopatologie Respiratorie editia a 4-a, fara o consultare prealabila a Comitetului Director a sectiunii. Mai mult, pot sa spun ca in intervalul scurs de la ultima Conferinta, nici o initiativa a sectiunii nu a fost discutata in forul amintit, a carui rol consider ca a fost doar formal si cel mult decorativ. Ca atare, ma recuz din pozitia mea de membru in Comitetul Director al Sectiunii mai sus amintite, cu rugamintea ca motivul acestei demisii sa fie adus la cunostiinta membrilor sectiunii de a a caror incredere m-am bucurat prin votul acordat.

Nu inchei, inainte de a ura succes presedintei sectiunii in organizarea manifestarii din acest an!

Conf.univ.Dr. Ovidiu Fira-Mladinescu

Departamentul de Stiinte Functionale

Disciplina de Fiziopatologie

UMF Victor Babes Timisoara