SRP.RO

Bronhologie

Colaboratori SRP

In memoriam Victor Magiulea


"Spitalul a fost soarta mea, acum e viata mea"

In octombrie 2006 a plecat dintre noi creatorul Scolii de Bronhologie Romanesti, prof. dr. Victor Mangiulea.

Profesorul V. Mangiulea s-a nascut la 17 septembrie 1925 in com. Urleasca, Jud. Braila intr-o familie taraneasca cu radacini in Ardeal.

In anul 1945 este admis la Facultatea de Medicina Umana din Bucuresti. In ultimii ani de studentie se imbolnaveste de tuberculoza - un moment crucial in viata sa, dar si "paradoxal", pentru ca ulterior pacientul va deveni medic luptand intreaga sa viata cu aceasta boala.

Sanatoriul Moroieni este locul in care studentul Mangiulea va cunoaste boala dar este si locul in care o intalneste in 1955 pe Paula, cea care ii va deveni sotie in 1958, pacienta si ea in acea vreme.

Ascensiunea sa profesionala este constanta, astfel incat timp de 35 de ani, Victor Mangiulea va conduce Serviciul de Bronhologie al Institutului de Pneumologie "Marius Nasta".

Victor Mangiulea a fost intr-adevar un "deschizator" de drum pentru dezvoltarea bronhologiei in tara noastra. Cazuisitica abordata pe parcursul unei vieti dedicate bronhologiei este una de referinta nu numai pentru tara noastra ci si pentru lumea medicala din strainatate. Diagnosticul pozitiv si terapia endoscopica a neoplasmului bronhopulmonar avansat, tuberculoza endobronsica, variatiile de diviziune ale arborelui bronsic, bronsia traheala si bronsia cardiaca accesorie, traheopatia condroosteoplastica, traheobronhomegalia, traheomalacia, amiloidoza endobronsica, "plombajul" intracavitar in tuberculozele extinse, terapia endobronsica in sindroamele de aspiratie imediata sau tardiva a corpilor straini, mucoviscidoza sunt tot atatea domenii in care Victor Mangiulea si-a pus amprenta prin har si profesionalism.

Intr-un moment in care medicina romaneasca nu avea acces la investigatii complexe si moderne precum tomografia computerizata, Victor Mangiulea a efectuat mii de bronhografii alcatuind astfel o iconografie impresionanta demna de o scoala de bronhologie cu traditie, poate unica in lume.

In 1964 s-a introdus fotocinematografia bronsica, cu iconografie color ampla pe mii de investigatii.

Victor Mangiulea a fost de asemenea un pioner al terapiei endoscopice pentru stenozele de cai aeriene mari, salvand de nenumarate ori copii sau adulti aflati in iminenta de deces, intr-un moment in care terapia laser, electrocoagularea sau anestezia generala pentru brohnoscopia rigida erau pentru Romania un vis frumos si indepartat. De asemenea, a deschis calea unei colaborari fructuoase, complexe si extrem de benefice cu chirurgia toracica pentru urmarirea endoscopica pre, intra si post-operator a rezectiilor de cai aeriene mari si a tuturor celorlalte afectiuni care necesita inclusiv bronhoscopie pe parcursul interventiei chirurgicale propriu-zise.

Bronhoscopia pediatrica a fost un alt domeniu de excelenta pentru Victor Mangiulea care in 51 de ani de activitate V. Mangiulea a examinat 11.000 de copii alaturi de 52.000 de adulti !

In aceasta lunga perioada Victor Mangiulea a fost un adevarat parinte profesional sau spiritual pentru multi din medicii din Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" sau din tara.

Personalitate proeminenta a medicinii romanesti, profesorul Victor Mangiulea s-a bucurat de recunoastere si peste hotare. A fost:

• Medic Primar Pneumolog

• Cercetator Stiintific - gradul I

• Doctor in Stiinte Medicale

• Membru Emerit al Academiei Medicale Romane

• Membru al Academiei Internationale si Colegiului American al Medicilor si Chirurgilor Toracici

• Senior al Societatii de Pneumologie

In anul 2002 primeste Diploma de Onoare pentru 50 de ani de activitate medicala.

Cu ocazia infiintarii Sectiunii de Bronhologie a SRP, Victor Mangiulea spunea: "Eu voi continua sa sprijin dezvoltarea bronhologiei in tara, fiind cu experienta mea de peste 50 de ani si cu sufletul langa toti medicii pneumologi care doresc progresul bronhologiei."

Acum, cu adevarat sufletul lui este cel care a ramas alaturi de noi.