SRP.RO

Societatea Romana de Pneumologie

logo

Pneumoauditorium

Biblioteca audio: "Noutati in pneumologie"
Cele mai noi stiri, comentarii si date din domeniul pneumologiei internaţionale
img

Profesioniștii din domeniul sănătății din organizațiile membre ale Inițiativei 2035-Prima Generație Fără Tutun a României denunță o altă încercare de interferență a industriei tutunului în adoptarea politicilor de sănătate publică prin folosirea de organizații-paravan

Descarca...
Facebook
Twitter PNEUMOLOGIA

REABILITAREA PULMONARĂ: APLICABILITATE PRACTICĂ

Spitalul Municipal de Urgență din Moinești
și la Conferința Anuală a Medicilor Rezidenți Pneumologi de la Covasna


Sfârșitul anului 2015 a însemnat pentru Spitalul Municipal de Urgență din Moinești obținerea ”Certificatului de naștere” pentru Compartimentul de Recuperare Respiratorie, care va avea cinci paturi și a fost creat ca urmare a adresabilității crescute dar și a patologiei specifice înregistrate atât în Secția de Pneumoftiziologie a spitalului, cât și în cea de Terapie Intensivă. Pentru buna funcționare a acestui compartiment, la începutul lunii decembrie, s-a desfășurat la Spitalul Municipal de Urgență din Moinești cursul postuniversitar cu tema: ”Reabilitarea pulmonară: aplicabilitate practică”, coordonat de Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, Fondator și Coordonator al Grupului de Lucru de Reabilitare Respiratorie al Societății Române de Pneumologie și medic șef al Secției Clinice Recuperare Medicală Respiratorie a Spitalului Clinic de Recuperare din Iași.

La curs au participat opt medici din spital (patru medici pneumologi, doi medici de la Terapie Intensivă și doi medici de la Medicină Internă, care vor lucra și în această specialitate), precum și 6 kinetoterapeuți, toți salariați ai unității sanitare, care au beneficiat de informațiile teoretice și demonstrațiile practice privind cele mai importante aspecte din specialitatea Reabilitare medicală respiratorie. Prezentările teoretice și practice ale Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache, domnului Dan Simule din Germania (care a demonstrat practic metodele de antrenament ale musculaturii respiratorii) și ale echipei coordonate de Prof. Univ. Dr. Ing. Marian Poboroniuc, de la Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi” din Iași (care a prezentat electrostimularea neuromusculară la pacienții cu boală pulmonară obstructivă cronică și cu hipotrofie sau atrofie musculară) s-au bucurat de un real succes și au fost apreciate pozitiv de către cursanți, care au interacționat permanent cu specialiștii.

Aspectele teoretice semnificative și demonstrațiile practice privind antrenamentul musculaturii respiratorii au fost prezentate și la Conferința Anuală a Medicilor Rezidenți Pneumologi, care a urmat cursului postuniversitar și a ajuns anul acesta la a cincea ediție, fiind organizată de Societatea Română de Pneumologie (Președinte Prof. Univ. Dr. Florin Mihălțan) la Hotelul Clermont din Covasna. Cei 40 de participanți s-au bucurat de ”jocul” cu dispozitivele de antrenament ale musculaturii respiratorii pentru pacienții cu afecțiuni pulmonare, utile și pentru sportivi și persoane sănătoase, și au apreciat aspectele teoretice și practice prezentate interactiv.

Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache a precizat că: ”Reabilitarea pulmonară, reprezintă un standard de îngrijire pentru pacienții cu boli pulmonare cronice motivați să participe la programul de reabilitare pentru a deveni mai activi fizic și mai independenti, fiind parte integrantă a managementului clinic și a menținerii stării de sănătate a acestor pacienți. Această intervenție terapeutică implică o abordare multidisciplinară a pacienților cu funcția respiratorie compromisă din cauza bolilor pulmonare cu disfuncție ventilatorie obstructivă, restrictivă, mixtă sau a cancerului pulmonar stabil. Reabilitarea pulmonară este parte integrantă și a tratamentelor pre- și postoperatorii pentru transplant pulmonar, reducerea volumului pulmonar sau pentru orice intervenție chirurgicală toracică, abdominală etc. Programele de Reabilitare pulmonară îmbunătațesc calitatea vieții acestor pacienți prin creșterea gradului de independență, reducerea numărului și gravității exacerbărilor, precum și a numărului și duratei spitalizărilor datorate acutizărilor, cu reducerea importantă a costurilor, prin ameliorarea simptomelor, în special, dispneea și complicațiile, prin reducerea decondiționării musculare și îmbunătățirea capacității de efort, precum și prin reducerea anxietății și depresiei și îmbunătățirea stării de bine emoționale”.