SRP.RO

Societatea Romana de Pneumologie

logo

Pneumoauditorium

Biblioteca audio: "Noutati in pneumologie"
Cele mai noi stiri, comentarii si date din domeniul pneumologiei internaţionale
img

Profesioniștii din domeniul sănătății din organizațiile membre ale Inițiativei 2035-Prima Generație Fără Tutun a României denunță o altă încercare de interferență a industriei tutunului în adoptarea politicilor de sănătate publică prin folosirea de organizații-paravan

Descarca...
Facebook
Twitter PNEUMOLOGIA

Istoric

          Cei care in urma cu mai bine de 100 de ani creau Societatea pentru Profilaxia Tuberculozei, ar fi deopotriva surprinsi si multumiti de dezvoltarea dobandita de aceasta societate stiintifica.

          Chiar daca tuberculoza, prin gravitatea endemiei, domina patologia pulmonara, generand asociatii stiintifice si chiar aparitia unei specialitati, "Ftiziologia", foarte rapid, in intreaga lume si in Romania, orizontul preocuparilor ftiziologilor s-a extins inevitabil la toata patologia respiratorie, procesul diagnosticului diferential obligand la aceasta.

          Asa se explica de ce pneumologia a fost printre primele specialitati desprinse din medicina interna. Dezvoltarea unei baze de investigatii specifice aparatului respirator pe structurile ftiziologiei a permis abordarea extensiva a spectrului integral al afectiunilor respiratorii. Aproape in toata lumea Ftiziologia s-a transformat in Pneumologie.

          In Romania, in mod artificial, denumirea de ftiziologie s-a mentinut pana in anul 1993. In epoca socialista se aprecia ca a recunoaste specialitatea de pneumologie ar echivala cu abandonul tuberculozei din sfera de preocupari ale pneumologului. Total fals. Tuberculoza este una din afectiunile aparatului respirator si apare cel putin ca un nonsens crearea unui specialist pentru o singura afectiune.

          In perioada '50 - '90 se ajunsese chiar la o serie de absurditati, in sensul ca se incerca sa se interzica pregatirea secundarilor (actualii rezidenti) in domeniul afectiunilor netuberculoase. Cu toate acestea, cei ce se preocupau de invatamantul privind pneumologia in Romania au continuat sa formeze pneumologi si nu ftiziologi. si aceasta cu riscuri remarcabile.

          In anul 1974 Societatea de Ftiziologie care luase fiinta din Societatea pentru Studiul Tuberculozei, continuatoarea Societatii pentru Profilaxia Tuberculozei, isi schimba denumirea in Societatea de Pneumoftiziologie, iar revista "Ftiziologia" capata denumirea de " Pneumoftiziologia".

          Nu a fost usor sa se obtina recunoasterea specialitatii nici dupa 1989. in fine, in anul 1993 Ministerul Sanatatii aproba denumirea specialitatii ca specialitate de Pneumoftiziologie iar din anul 2000 ca specialitate de Pneumologie aliniindu-se nomenclatorului de specialitati european.

          Pentru mai mai multe informatii puteti descarca:  SCURTĂ INTROSPECŢIE ÎN TRECUTUL PNEUMOLOGIEI ROMÂNEŞTI