SRP.RO

Societatea Romana de Pneumologie

logo

Pneumoauditorium

Biblioteca audio: "Noutati in pneumologie"
Cele mai noi stiri, comentarii si date din domeniul pneumologiei internaţionale
img

Profesioniștii din domeniul sănătății din organizațiile membre ale Inițiativei 2035-Prima Generație Fără Tutun a României denunță o altă încercare de interferență a industriei tutunului în adoptarea politicilor de sănătate publică prin folosirea de organizații-paravan

Descarca...
Facebook
Twitter PNEUMOLOGIA

Utilizarea corecta a spray-urilor


Clasicul "spray" (metered dose inhaler - MDI) elibereaza la fiecare apasare o doza fixa de medicament. Pentru a obtine efectul asteptat, administrarea trebuie sa fie corecta si substanta activa sa ajunga în plamâni. Utilizarea incorecta va duce la ideea gresita ca spray-ul este ineficient.

Iata etapele administrarii corecte a unui puf:
- îndepartarea capacului
- scuturarea spray-ului
- expir profund
- pozitionarea spray-ului între buze
- inspir profund simultan cu apasarea o data pe dispozitiv
- mentinerea unei apnei de 10 secunde
- expir lent pe nas


Daca medicul prescrie administrarea a doua pufuri, se asteapta aproximativ un minut si se da al doilea puf dupa aceeasi tehnica.

Utilizarea unui spacer
Datorita dificultatilor de sincronizare între inspir si apasarea pe spray, administrarea poate esua. De aceea, pentru spray-uri este recomandata utilizarea unui spacer sau camera de inhalatie, care permite o administrare mai usoara si mai completa a medicamentului.

Iata etapele administrarii corecte a spray-ului rpin spacer:
- îndepartarea capacului spray-ului
- scuturarea lui
- adaptarea la spacer
- expir profund, apoi introducerea în gura a celuilalt capat al spacer-ului
- apasarea pe spray (se pot da 2 pufuri în spacer)
- inspir lent si profund pe gura, expir lent pe nas, de 3-4 ori


Totdeauna dupa administrarea spray-urilor cu cortizon este recomandata clatirea gurii cu apa sau solutie de bicarbonat, pentru a evita aparitia candidozei bucale.

Pentru administrarea pe cale inhalatorie se mai pot folosi si dispozitive cu pulbere, de tipul Turbu-haler sau Diskus. La acestea administrarea e mai usoara, nu este necesara sincronizarea între activarea dispozitivului si inspir, dar au costuri mai mari si necesita un flux inspirator mai mare decât spray-ul, motiv pentru care sunt mai putin eficiente la pacientii cu reducere severa a ventilatiei.