SRP.RO

Societatea Romana de Pneumologie

logo

Pneumoauditorium

Biblioteca audio: "Noutati in pneumologie"
Cele mai noi stiri, comentarii si date din domeniul pneumologiei internaţionale
img

Profesioniștii din domeniul sănătății din organizațiile membre ale Inițiativei 2035-Prima Generație Fără Tutun a României denunță o altă încercare de interferență a industriei tutunului în adoptarea politicilor de sănătate publică prin folosirea de organizații-paravan

Descarca...
Facebook
Twitter PNEUMOLOGIA

Două manifestări, o singură temă: Reabilitarea Pulmonară

În această primăvară, reabilitarea pulmonară şi-a găsit ecoul în două manifestări ştiinţifice desfăşurate în Oltenia, într-o regiune a ţării încărcată de istorie şi frumuseţi naturale. Zona adăposteşte, de altfel, o lungă tradiţie a recuperării medicale, şi amintesc doar câteva dintre punctele de reper: staţiunile Govora, Olăneşti, Călimăneşti-Căciulata, salina Ocnele Mari, etc.

image

La Craiova, în zilele de 7 şi 8 martie 2014, Grupul de Lucru de Reabilitare Respiratorie al Societății Române de Pneumologie (SRP), reprezentat de Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache, coordonator, şi Conf. Univ. Dr. Mimi Niţu, secretar, a organizat simpozionul cu tema: "Plămânul, mişcare, educaţie". Această manifestare, care a reunit peste 250 de participanţi din lumea medicală românească, a continuat o tradiţie a manifestărilor ştiinţifice “Zilele Golli”, inițiate la Craiova de Conf. Univ. Dr. Mimi Niţu, în cadrul cărora în noiembrie 2012 a fost organizat în această zonă primul simpozion având ca subiect reabilitarea pulmonară, la care au participat peste 100 de specialiști.

La simpozionul din acest an au participat invitaţi din Iaşi şi Bucureşti, care au acoperit o paletă largă de subiecte, plecând de la istoricul şi utilizarea ghidurilor de reabilitare pulmonară în practica pneumologică (Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache, Iași) la abordul multidisciplinar al reabilitării (Prof. Univ. Dr. Roxana Popescu, Craiova). Din București, Dr. Roxana Nemeş a prezentat criteriile de selecţie ale pacienților candidați la programul de reabilitare pulmonară iar un grup de lucru coordonat de Dr. Ştefan Dumitrache-Rujinski a prezentat un studiu original extrem de interesant despre relaţia dintre funcţia pulmonară şi testul de mers 6 minute la persoanele obeze.

Prezentările au fost extrem de instructive şi au trecut în revistă şi patologia în care este indicată reabilitarea pulmonară. Astfel, Dr. Alina Croitoru de la Bucuresti a prezentat rezultatul unui program de reabilitare pulmonară în ambulatoriu la trei categorii de pacienţi, cu BPOC, boli pulmonare restrictive şi cancer pulmonar, Dr. Rodica Traistaru (Craiova) a punctat locul reabilitării în terapia pacientului spondilitic, iar Dr. Beatrice Mahler (București) a insistat asupra indicaţiilor şi limitelor reabilitării pulmonare în chirurgia toracică. Dr. Damaris Ardelean (Craiova) a adus în discuţie două cazuri practice de pacienţi care au beneficiat de aportul unui program de reabilitare iar conceptul de educaţie terapeutică, parte esenţială a unui program de reabilitare pulmonară şi un subiect extrem de modern, a fost abordat de Conf. Univ. Dr. Mimi Niţu.

Calitatea vieţii pacienţilor cu BPOC este un parametru care influenţează atât participarea cât şi răspunsul la un program de reabilitare și a fost descrisă pe larg de Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache, iar despre nutriţie şi sănătatea plămânului a vorbit Dr. Cristina-Anca Smarandache (Craiova). Anxietatea şi depresia, comorbididităţi importante ale BPOC, necesită o atenţie specială din partea celor care iniţiază programele de reabilitare pulmonară şi au fost prezentate în numele unui colectiv de la UMF Craiova de Dr. Iulia Vasilache. Un subiect special şi specific zonei, salinoterapia, a fost adus în discuţie de Dr. Cristina Călăraşu (Craiova).

Pe lângă prezentarile teoretice, a existat şi o demonstraţie practică a Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache privind dispozitivele de antrenament ale muşchilor respiratori.

Atmosfera ştiinţifică a fost dublată de una de prietenie şi încurajare a discuţiilor purtate în jurul subiectelor prezentate, consfiinţind manifestările ştiinţifice de la Craiova ca un reper al integrării reabilitării pulmonare în lumea medicală romanească.

image

A doua manifestare a avut loc în perioada 15-16 mai la Târgu Jiu, oraş impregnat de spiritul creator al lui Brâncuşi. Deşi nu la ”Masa Tacerii”, ci într-o sala elegantă, cu tentă barocă, la hotel Brâncuşi, a V-a editie a Simpozionului ”Patologia Respiratorie în Practica Medicală Curentă” a reunit peste 300 de participanţi din țară: medici, asistente medicale și balneo-fizio-kinetoterapeuți, organizatori fiind Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” și cel Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, alături de Societatea Română de Pneumologie – Secțiunea de Tuberculoză si Universitatea „Constantin Brâncuşi”. Tema simpozionului din acest an a fost: ”Evitarea Diagnosticului Tardiv în Bolile Pulmonare Cronice”, coordonator științific fiind Prof. Univ. Dr. Constantin Marica din București alături de care au fost prezenți specialiști cu experiență în managementul bolilor pulmonare cronice din București, Iași, Craiova, Constanța, Călărași, etc.

image

Deoarece reabilitarea pulmonară ocupă un loc important în managementul bolilor cronice ale aparatului respirator, în prima zi a simpozionului Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache de la Iași, Inițiator și Coordonator al Grupului de Lucru de Reabilitare Respiratorie al SRP a organizat și moderat masa rotundă cu tema „Reabilitarea pulmonară și bolile pulmonare cronice”, unde a fost adusă în discuție importanța echipei multidisciplinare în managementul pacienților cu afecțiuni pulmonare cronice, în spital, în ambulatoriu şi la domiciliu. Pe parcursul celor trei ore s-au purtat discuţii legate de reabilitarea pulmonară la pacienţii cu boli pulmonare cronice (Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache, Iaşi), indicaţiile reabilitării pulmonare (Dr Alina Croitoru, Bucureşti), recuperarea pacientului cu tuberculoză pulmonară (Beatrice Mahler, Bucureşti). O trecere în revistă extrem de interesantă din punctul de vedere al kinetoterapeutului a fost oferită de Daniela Ene (București), care a punctat legătura dintre procedurile de electroterapie şi sistemul respirator. Nota originală a fost oferită de jurnaliştii de la medicina.ro, Irina Haideț și Gavrilă Inoan (București), care au iniţiat și prezentat proiectul unei camere saline la Palatul Copiilor din Bucureşti ce vine în ajutorul pacienților de vârstă mică cu afecţiuni respiratorii.

În concluzie, primăvara anului 2014 a fost bogată în manifestări științifice pentru specialiștii în Reabilitare Pulmonară, care au adus-o din nou în actualitate, menţinând astfel în atenţie acest domeniu important al practicii medicale.

Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache
Inițiator și Coordonator al Grupului de Lucru de Reabilitare Respiratorie al SRP
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” și
Spitalul Clinic de Recuperare- Șef Secția Clinică Recuperare Medicală Respiratorie, Iaşi
Chair, ACCP/CHEST Council of Global Governors