Radiografia pulmonara poate sa identifice pacientii care nu au simptome.
Pe radiografia pulmonara se pot vedea ganglionii mariti din torace si modificarile care apar pe plamini( de obicei mici noduli).Pe baza ei se face o stadializare a bolii de la 0 la 4.
Explorarile functionale respiratorii masoara modul in care functioneaza plaminii dumneavoastra. Pentru aceasta masuratoare va trebui sa suflati intr-un aparat .
Aceste masuratori se pot face cu diverse aparate, in functie de parametrii ceruti de medic.
Gradul de scadere a functiei respiratorii reflecta severitatea bolii.
Bronhoscopia este o investigatie prin care se introduce prin gura un tub prevazut cu un sistem optic care vede ce se intimpla la nivelul traheei si al bronhiilor. Aceasta investigatie se efectueaza cu anestezie locala cu xilina(prin inhalare).
In timpul bronhoscopiei dupa vizualizarea traheei si bronhiilor se pot efectua mai multe manevre cu scop diagnostic:
- biopsia bronsica: ciupirea unui mic fragment de perete bronsic cu o pensa foarte mica
- biopsia transbronsica: trecerea unui ac special prin peretele bronsic intr-un ganglion sau in plamin
- lavaj bronho-alveolar: se introduce in plamin o cantitate mica de ser fiziologic care se recupereaza si se analizeaza la microscop
Angiotensin -convertaza serica(ACS) este o enzima care se dozeaza in singe si are de obicei valori crescute la pacientii cu sarcoidoza. Aceste valori se modifica in cursul tratamentului.Este important de stiut ca unii pacienti cu sarcoidoza pot avea valori normale ale ACS.
Dozarea calciului in singe si in urina: uneori aceste valori sint crescute fiindca granuloamele secreta vitamina D care creste absorbtia calciului din intestin
Examenul oftalmologic: este important pentru evidentierea modificarilor de la nivelul ochilor. Prezenta inflamatiei(granulomului) din sarcoidoza trebuie dovedita prin examenul unui fragment de tesut(biopsie).
Biopsia se poate efectua din ganglionii periferici, din piele, din ganglionii din torace, din plamini.
Biopsia ganglionilor din torace si biopsia din plamini se poate face fie pe calea bronhoscopica fie pe cale chirurgicala (mediastinoscopie, biopsie pulmonara prin deschiderea toracelui).
Examinarea fragmentelor de tesut permite excluderea altor boli care pot determina modificari asemanatoare sarcoidozei si stabileste cu certitudine diagnosticul de sarcoidoza.