Astmul bronșic se caracterizează printr-o inflamație cronică a bronhiilor, care determină spasme ale acestor căi aeriene, cu îngustarea lor bruscă și imposibilitatea eliminării eficiente a aerului în expir. Persoana cu astm simte că se sufocă, tușește, iar respirația devine zgomotoasă, șuierătoare.
Astmul este o boală cronică tratabilă, obiectivul fiind ca astmaticul să ducă o viață normală, cu condiția respectării stricte a schemei de tratament recomandate de medicul de specialitate (pneumolog sau alergolog). Astmul controlat înseamnă că pacientul duce o viață similară unei persoane sănătoase, lipsa simptomelor sau a crizelor este rezultatul unui tratament corect.
În timp, astmul poate parcurge diferite stadii de evoluție, care necesită adaptarea tratamentului. O formă particulară este astmul sever, în care viața pacientului este profund afectată de simptomatologia care apare zilnic, reduce calitatea somnului și capacitatea de efort a persoanei respective, apar exacerbări – crize severe - care pun în pericol viața și impun intervenții de urgență.
Se estimează ca până în anul 2025, 400 de milioane de persoane vor suferi de această afecțiune. Astmul este cauzat de alergii în peste 50% dintre cazuri la adulți și 80% la copii.
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, în România, incidența astmului are tendință ascendentă, înregistrându-se, în fiecare an 1,5 cazuri noi de boală la 1000 de persoane. Conform statisticilor, 1 din 20 de copii de vârsta școlară poate suferi de astm. La populația generală, prevalența astmului bronșic în România este estimată la 4-6%, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.